Kontaktne leče

Kontaktna leča je leča, ki se enostavno namesti na oko. O kontaktnih lečah je razmišljal že Leonardo Da Vinci, prve uporabne kontaktne leče pa so se pojavile v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Pravi razmah v uporabi so dosegle z razvojem mehkih leč v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Kontaktna leca
Vstavljanje kontatkne leče

Razvoj kontaktnih leč je šel tako daleč, da danes poleg velikega udobja nudijo tudi popolnoma varno uporabo, saj imajo veliko vsebnost vode in visoko prepustnost kisika. Na trgu je veliko različnih leč: mesečne, tedenske, štirinajstdnevne in tudi takšne, ki jih lahko nosimo nepretrgoma dan in noč. Kljub temu vam svetujemo, da leč ponoči ne nosite, razen v izjemnih situacijah, npr., ko potujemo, ali smo v manj sterilnem okolju. Prav tako je dobro vsaj dan ali dva v tednu oči spočiti, saj ne glede na sodobne tehnološke materiale z visoko prepustnostjo kisika, noben material kisika ne prepušča 100%.

Kontaktne leče
Kontaktne leče

Pred uporabo kontaktnih leč je zelo pomemben pregled pri očesnem zdravniku. Okulist med pregledom preveri vse očesne površine, kje bo ležala kontaktna leča, izmeri obliko očesa in določi najbolj primerno kontaktno lečo za tip očesa. Po pregledu pa vas nauči, kako leče uporabljate. Ob koncu pregleda prejmete tudi testne kontaktne leče, tekočino, posodico in navodila.