Daljnovidnost (hypermetropia)

Daljnovidnost ali hipermetropija je motnja vida, ki jo povzroča nepravilno oblikovano očesno zrklo. Pri tej motnji vida je zrklo po vzdolžni osi prekratko, zato se slika, ki jo oko vidi, izostri za mrežnico. Pri daljnovidnosti oko predmetov v daljavi ne vidi jasno, če se temu ne prilagodi očesna leča (akomodacija leče). Še z večjim naporom z daljnovidnim očesom gledamo na blizu. Za daljnovidnega človeka so tako imenovane konveksne (zbiralne ali +) leče, ki se vstavijo v njegova očala.

Daljnovidnost in kratkovidnost
Daljnovidnost in kratkovidnost

Če preizkusimo ostrino vida pri človeku v mladih ali srednjih letih, opazimo, da dobro vidi na daljavo, kar doseže s pomočjo akomodacije leče. Ljudje po 40. letu starosti pa pogosto postanejo daljnovidni, zato potrebujejo očala za branje.

Ko se leča vboči, postane njena žariščna razdalja krajša in vzporedno vpadli žarki se na mrežnici združijo v točko. Daljnovidni lečo prilagaja tako pri gledanju na daljavo kot na blizu, zato je oko v stalni napetosti in si ne more odpočiti. Pri branju se napenja precej močneje kot normalno oko. Posledica tega je, da je akomodacijska mišica večkrat v krču, zato lahko daljnovidne mučijo glavoboli. Krči popustijo samo v primeru nošenja očal s konveksnimi lečami.

Daljnoviden človek, ki trpi zaradi glavobola, lahko svoje delo opravlja le krajši čas, saj se glavobol še povečuje, začnejo se mu solziti oči, tekst je zamegljen. V takem primeru si daljnovidni knjigo pogosto približa in tako poskuša pomanjkanje ostrine nadomestiti z velikostjo slike na mrežnici. Ne zaveda pa se, da je to očem še bolj škodljivo in da bi moral čim prej razmisliti o nakupu očal. Brez njih se dioptrija samo še povečuje.

Z daljnovidnostjo se že rodimo. Vsak novorojenec je daljnoviden, vendar se ta daljnovidnost z leti zmanjšuje in nato pri nekaterih popolnoma izgine, pri drugih pa ostane. Mladi z daljnovidnostjo vidijo dobro na daleč, ker se takrat lomnost leče lažje prilagaja, stari ljudje pa nimajo več te sposobnosti in morajo uporabljati očala za bližino.